Dansk fyrste med romerske gaver

Vinterferien: fra sans og samling på Glyptoteket
RSS FEED Subscribe to

Udstilling 5.2. - 5.5. 2013: oplev Ishøjfyrstens grav på Ny Carlsberg Glyptotek

Fra d. 5. februar kan publikum opleve Ishøjfyrstens opsigtsvækkende grav på Ny Carlsberg Glyptotek. Graven blev fundet i Torslunde mellem Ishøj og Taastrup i oktober 2007. Graven er normalt udstillet på Kroppedal Museum.

Ishøjfyrstens grav er dateret til jernalderen, dvs. 250-400 e.Kr, og den regnes af arkæologer for et af de vigtigste fund i Danmark i nyere tid. Graven er enestående på grund af de meget fine romerske gaver, som fyrsten har fået med i graven: en stor guldring, et fornemt romersk vinsæt i bronze samt en mængde spillebrikker af glas. Gravens fineste gave er to romerske glasbægre, udsmykket med både og delfiner.

Yngre romersk jernalder i Danmark er en periode påvirket af den romerske kultur. Dette kan blandt andet ses i klædedragter, våben og håndværk. Det var normalt at få gaver med sig i graven, og ud fra disse kan arkæologer bestemme den dødes placering i samfundet. Kun de fornemste fik romerske gaver med i graven, så der er ingen tvivl om, at det er en vigtig mand, der er blevet fundet i Torslunde.

Efter studier af Ishøjfyrstens skelet kan arkæologer med sikkerhed fastslå, hvordan han døde: Et stjerneformet hul fra en pilespids øverst i kraniet har været en af årsagerne. Det samme gælder to fire centimeter lange læsioner i baghovedet, forårsaget af skarpe klinger. Læsioner fra et hug nedefra på venstre underben tyder, at fyrsten kan have været til hest og derfor sandsynligvis blev dræbt i kamp.

Udstillingen består af en montre, der viser fyrsten og hans gravgaver, samt en video, der blandt andet illustrerer fyrsten dramatiske død. Udstillingen er udarbejdet i samarbejde med Kroppedal Museum.

 

Press release is not available for download
Press kit is not available for download

For yderligere information:

Pia Svejgaard Pedersen
Kommunikationschef
psp@glyptoteket.dk / M: 6095 6949