Degas’ mesterværker

Vinterferien: fra sans og samling på Glyptoteket
RSS FEED Subscribe to

Udstilling: Degas’ metode
7. juni – 1. september 2013.

Denne sommer præsenterer Ny Carlsberg Glyptotek den franske maler Edgar Degas (1834-1917).

Udstillingen Degas’ metode retter fokus mod forbindelsen på tværs af medier, motiver og kronologi i kunstnerens værk. Degas’ metode ser på kunstnerens intense arbejdsmetoder og hans komplekse relation til impressionismen – bevægelsen, til hvilken Degas var knyttet, men samtidig adskilte sig markant fra.

Berømt for sine balletdanserinder som han er, behøver Degas ingen yderligere introduktion, men hans værk som helhed rummer meget mere end de farvestrålende tylbesatte kvindefigurer. Degas’ tilgang til kunsten er yderst original, ambitiøs og konsekvent. Han opfinder nye fremgangsmåder, nye motivtyper og iscenesætter farvestrålende kompositioner, hvis æstetik er ulig nogen anden.
 
I Degas’ arbejde er der en række grundlæggende elementer, der eksisterer på tværs af værket og på tværs af motiv, teknik eller kronologi. Degas’ metode handler om disse grundlæggende elementer – det, man kan få øje på, hvis man slipper værkerne fri af de vante inddelinger og smider dem tilbage i det store bassin, de opstod i, hvor de eksisterer side om side – og hvorfra Degas på egensindig vis har hentet og kombineret dem.

Degas’ metode sammenstiller Glyptotekets permanente Degas-samling med en perlerække af værker, lånt fra samlinger verden over. Udstillingen omfatter 160 kunstværker.

Edgar Degas radikaliserer maleriet ved at gennemtrevle både fortidens og samtidens tekniske og motiviske muligheder. Degas er yderst bevidst om sin egen tids muligheder, og ændrer gennem sin praksis og sit engagement i impressionistbevægelsen både de politiske og de æstetiske præmisser for maleriet. For Degas er alt kunst kunstig. En stor del af hans originalitet ligger i den frihed hvormed han sammensætter sin kunst og jonglerer med brugen af farver, linjer og virkelighed.

Degas nyder fra starten anerkendelse og respekt. Eftertiden har for længst etableret Degas som en af de helt afgørende skikkelser i fortællingen om nyere tids maleri. Degas’ radikalitet og tekniske innovation har haft stor betydning for kunstergenerationer efter ham og endnu i dag, fremstår hans bidrag til maleriets historie og udtryk som et af de mest originale nogensinde.

Degas’ metode er kurateret af museumsinspektør ved Ny Carlsberg Glyptotek, Line Clausen Pedersen. Udstillingen ledsages af en bog med artikelbidrag af internationale specialister.

Katalog: ”Degas’ metode”, 312 s., 200 farveill. (udkommer i to sprogudgaver, dansk og engelsk)

Udstillingen Degas’ metode er støttet af Augustinus Fonden og Ferring Pharmaceuticals A/S.

Udstillingspartner for Ny Carlsberg Glyptotek 2013 er ERCO Lighting A/S 

Udstillingen præsenteres på alle tre etager af Henning Larsen-bygningen, der normalt huser samlingen af fransk maleri.
Entré: 75 kroner

Ekstra:

Se en introduktion til udstillingen og dens tilblivelse:

Press release is not available for download
Press kit is not available for download

For yderligere oplysninger:

Pia Svejgaard Pedersen
Kommunikationschef
psp@glyptoteket.dk / M: 6095 6949